Video: Järvien rehevöityminen lisää hiilidioksidipäästöjä

Video

Järvet peittävät noin 10 prosenttia Suomen pinta-alasta. Niillä on tärkeä merkitys alueellisiin hiilitaseisiin ja ekosysteemien kasvihuonekaasupäästöihin. Järvien hiilitasapainoon vaikuttavat ravinteiden määrä ja syvyyssuhteet. Järvet sekä päästävät hiilidioksidia ilmaan että varastoivat hiiltä pohjakerroksiinsa. Syvät ja rehevät järvet vapauttavat hiilidioksidia tehokkaasti, hiilen varastoituminen taas on suurempaa mataliin ja karuihin järviin.

Haastateltava: Johtava tutkija Pirkko Kortelainen, Suomen ympäristökeskus SYKE

Videon pituus: 3:53 min

Kieli: suomi

Taltioitu: 22.5.2014

Julkaistu: 23.2.2015

Käyttöehdot: Video on vapaasti käytettävissä epäkaupallisiin tarkoituksiin, esimerkiksi opetukseen. Lähteenä tulee mainita Ilmasto-opas.fi-verkkosivusto ja videon tuottajataho.

Lukiokurssit: BI3 (vanha) -> BI2 (uusi OPS)

Videon tekijät: Lauri Ovaska ja Mirka Elovainio, Suomen ympäristökeskus

Lähteet: [1]

  • Kortelainen, P., Rantakari, M., Pajunen, H., Huttunen, J. T., Mattsson, T., Juutinen, S. & Martikainen, P. J. 2013. Carbon evasion/accumulation ratio in boreal lakes is linked to nitrogen. Global Biogeochemical Cycles, Volume 27, Issue 2: 363–374. http://dx.doi.org/10.1002/gbc.20036

Tuottajatahot

  • Sisältö on tuotettu Tieteen tiedotus ry:n osarahoittamassa hankkeessa Ilmastonmuutos - visuaalista voimaa tiedeviestintään (ViVoTiVi).